Smokin’ hot Smoke Rings Sisters

Jazz-och swing är en musikgenre som inte är direkt överrepresenterad här på 123festmusik. Dags för ett litet smakprov tycker jag. Njae förresten, inget litet smakprov här inte. SaraStina och Theresa kan inte ge lite av något, de bjuder STORT på sig själva. Låt mej få  presentera Smoke Rings Sisters, den läckra tjejtrion som tar dej tillbaka till tiden då det svängde.

 

 Hur gick det till när ni blev ett band? Berätta!

Göteborgs-storbandet SmokeRings BigBand ville göra en hyllningskonsert till 30-talets stora stjärnor The Andrews Sisters. Stina Klintbom, som är en av bandets sångerskor, tog sig en funderare på vilka två andra tjejer vars röster skulle kunna passa ihop med hennes egen. Det blev en klockren träff med Sara Ljunggren och Theresa Skjolden! Personkemin stämde och rösterna visade sej ha ett unikt sound: Theresas sköna soulbotten, Stinas Alice Babs-vibbar och Saras höga sopranstämma klingade fantastiskt tillsammans! Det som egentligen var tänkt att  bara bli en konsert blev…Smoke Rings Sisters!

- Har ni fått med er jazzmusiken från barndomen?

Sara: Mina föräldrar spelade dansband och på helgerna skvalade svensktoppen på radio. Det var långt ifrån jazzens värld.  Jazzen och swingen upptäckte jag när jag träffade min man. Han råkade ha Frank Sinatra i sitt musikbibliotek och det gick ju bara inte att motstå.

Stina: Jag hade en pianolärare i tonåren som gav mej ett kassettband med Billie Holiday. Då tyckte jag att det lät väldigt främmande, men det väckte ändå en nyfikenhet. Sedan blev jag sångerska i musikskolans storband och då blev jag fast!

Theresa: Javisst. musiken är nåt jag inte tänker på att jag har fått med mej. Min morfar var jazzmusiker, jazzen ligger i blodet, haha… Musik är som vatten – självklart.

- Hur tror ni att kundernas krav på festmusik kommer att förändras i framtiden?

Vi hoppas att man vill satsa på kvalitet och helhetsunderhållning där musiken är en del av helheten. Många kan sjunga, men alla kan inte skapa en  speciell stämning eller känsla… Kunderna kommer snarare att vilja beställa en atmosfär snarare än en playlist, vilket vi tycker är roligt! Vi brukar få våra uppdragsgivare att tala om vilken resa de vill göra under kvällen,  och så ansvarar vi för att skapa den.

- Vilken är den bästa låt som skrivits och vem är den bästa artisten?

Theresa: OOOOHHHH, det finns ju 100 bästa låtar som skrivits… Kan inte nämna en. Den skickligaste artisten? Jag måste nog säga Elvis. Han hade allt: looks, voice, personlighet, charm, fantastisk musik, o.s.v., o.s.v.

Stina: Det finns så mycket bra musik men om man ska prata om jazz och swing så var Ella Fitzgerald en otrolig sångerska och Monica Zetterlund en otroligt mångfacetterad artist. En av mina favoritlåtar från den här tiden är ” When I fall in love”.

Sara: Måste hålla med Stina där. Ella Fitzgerald hade en otrolig känsla när hon sjöng och en fantastisk teknik, som dock aldrig stod i vägen för det själfulla, utan snarare förstärkte det. Hon levde i en tid  då det var otroligt tufft för färgade musiker, och hon var på många sätt banbrytande och modig. Vad gäller låt härmar jag Stina igen: “When I fall in love“. Pratar vi uptempo är “Puttin’ on the Ritz” en av favoriterna eftersom den sätter sig direkt och är så teatralisk.

- Hur ser er drömspelning ut?

Det är en spelning där hela publiken och alla som jobbar med oss får klä upp sig i t. ex. 1920-talets otroliga modespektrum med charlestonklänningar, sotade ögon, röda läppar, headbeads, pälsar(fusk naturligtvis), spatsskor, pärlor och fjädrar. Skådespelare ställer till med lite scener så som på de gamla nattklubbarna, och vi har de bästa, svängigaste musikerna i stada! Att göra en helhet där man verkligen åker tillbaka i tiden då jazz och swing var ett sätt att leva, umgås och dansa till. Inte helt omöjligt att vi någon dag genomför en sådan spelning. Det närmaste vi kommit var en privat 50-årsfest i Hallwyllska Palatset i Stockholm. Det var verkligen som att åka tidsmaskin och det vill vi att fler ska få uppleva! Och såklart att få genomföra en hel konsert på vårt eget vis, med en kavalkad av de bästa låtarna från 1920-30-och 40-talet, och med härliga gästartister. Den drömmen slår faktiskt in på Kungsbacka Teater i oktober. då Smoke Rings Sisters,  The Dixie Dan Band och musikalartisten Niklas Andersson gör konserten “That Swing Thing”. Det känns fantastiskt! Eller som Theresa, den store visionären i trion, brukar säga: “Vi ska till Rockefeller center, någon som har kontakter där?” ;)  De mytomspunna jazzklubbarna i London, The Savoy, Pigalle  och The Ritz vore också nåt!

- Hur går det för jazzen och swingen i Sverige år 2014?

Förhoppningsvis finns lusten att gå tillbaka till rötterna, till riktiga instrument, livesång, och musik med ett naturligt sväng – det går inte att hejda sig när man hör den här musiken! Det är tyvärr sällan det finns någon ekonomi att erbjuda jazzmusiker nuförtiden, men som tur är finns det många eldsjälar därute som spelar jazz av hjärtans lust . Göteborgs Jazzfestival var tvungna att lämna det tråkiga beskedet att de lägger ner, trots idogt kämpande gick ekonomin inte ihop. Det är tråkigt när suget efter jazz är stort och vi hoppas på bättre tider – jazz och swing ska vara en folkfest för alla oavsett ålder, och det är just det som är så häftigt med denna musiken.

- Tycker ni att vi når ut till er artister med tillräcklig information om nya funktioner och optimering av sidan?

Ja, det tycker vi. Mejlen och notifieringarna är enkelt utformade vilket gör att man blir uppmärksam på om det står något nytt. Vägledningen när man klickar på hjälplänkarna är också tydliga och bra komprimerade till det viktigaste. Man tar till sig viktig information på ett enkelt och framför allt snabbt sätt. Många har varken tid eller tålamod att sitta nån längre tid med inlärning av nya funktioner, och där har 123festmusik träffat helt rätt. Det är svårt att missa något!

- Varför bör kunderna boka just er?

Framför allt för det vi gör naturligtvis, vilket är superhärlig musik, och samt för kvaliteten på vår sång. Men också för att vi är lyhörda och lyssnar på vad våra uppdragsgivare vill åstadkomma. Och så är vi mycket flexibla på plats. Som artist är det väldigt viktigt att ha en klar plan när man kommer, men det är lika viktigt att kunna anpassa sig till situationen på plats. Någon kanske har tänkt sig ett stillsamt mingel, men väl på plats visar det sig att gästerna är på världens partyhumör. Då måste vi kunna slänga in vår dansrepertoar så att inga fötter i världen vill stå stilla! Vi tar också kommunikation på STORT allvar. Kunderna får alltid tag på oss, och vi är snabba med att svara. Alla i trion jobbar professionellt med musik och har lång erfarenhet av branschen. Vi är trygga att jobba med helt enkelt! Smoke Rings Sisters är ganska unika i sin genre, det är otroligt mycket jobb med att arra och repa in alla stämmor, något som få verkar ha tid med. Man måste ha passion för den här stilen! Gästerna höjer förvånat men glatt på ögonbrynen när de hör oss, och vi vågar nästan garantera att INGEN sett eller hört något liknande någonstans i Sverige.  Och det är väl precis det man vill ha på sin fest, eller hur?

Welcome to our world!

 


468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>