Låt era äldre få njuta av levande musik

Att lyssna på musik har en gynnsam effekt på vår mentala hälsa och vårt allmänna välmående, det är vetenskapligt bevisat. Levande musik har en gynnsam effekt på både kropp och hjärna, och höjer vårt välbefinnande och livskvalitet.

Enligt FN:s mänskliga rättigheter ska alla ha ”rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner”. Konserter med levande musik är att betrakta som en mänsklig rättighet.

Trots att musikens kraft har varit känd ända sedan antiken riskerar många äldre personer att gå miste om kulturmöten på grund av begränsade möjligheter att besöka kulturevenemang.

Att tillsammans ta del av konserter kan skapa gemenskap mellan människor från olika kulturer och samhällsgrupper och stimulera dem till ordlös kommunikation där de kan uttrycka känslor, önskningar och uppfattningar, vilket är särskilt viktigt inom äldreomsorgen där människor med olika kulturella bakgrunder möts.

Musik underlättar för de äldre att komma i kontakt med sina minnen från tidigare i livet, vilket skänker dem glädje och tillfredsställelse. Även den äldre människans identitet som person stärks i samtal när de berättar om de minnen som musiken väckte, historier som många gånger väcker förvåning och uppskattning både bland de närstående och vårdpersonal. En gång i tiden var de äldre också unga, och har ett helt liv och erfarenheter att dela med sig av.

1. Musik ökar välbefinnandet i kropp och själ.
Musik skapar långvariga känslor som ger ett välbefinnande i kropp och själ, samt stimulerar till fysisk aktivitet. Man vill vara med och röra på sig, och glömmer smärtan lite.

2. Musik ger livsgnista. 
Musik gör det lättare att fortsätta leva. Känslan av glädje stannar kvar i timmar efter att man har njutit av musiken.

3. Musiken blir en ljuspunkt i tillvaron.
Kulturupplevelser med levande musik stärker känslan av gemenskap mellan vårdtagare, deras närstående och vårdpersonal. Alla livas upp och känner att det blev en fantastiskt bra dag.

4. Musiken är en resa genom tid och rum.
Konserter med levande musik väcker känslor och får en att minnas och tänka tillbaka. Det bli som ett återupplivande av ett förflutet med kvalitet, och man kan dansa och vara ung och frisk igen, även om man sitter i rullstol.

Äldre människor som får uppleva levande musik löper lägre risk att drabbas av både depression och demens, och den gynnsamma effekten av att lyssna på sina älsklingslåtar är mirakulös. En finsk studie visade att äldre människor och patienter i allmänhet som fått lyssna på musik de tycker om, återhämtar sig snabbare efter en stroke. Även den kognitiva förmågan påverkades positivt. Att sjunga eller själv spela ett instrument stimulerar bildandet av dopamin ytterligare och tillfrisknandet går fortare.

I dessa tider med post-pandemi, krig i Europa, hög inflation och stigande priser är det viktigt att vi tänker på de som behöver oss allra mest. Planera ett event för dina kära seniorer, och låt dem få njuta, återuppleva och minnas med fantastisk levande musik.

Boka musik till dina äldre nära och kära