Nyår - Årets fest

Hösten lider mot sitt slut och snart tågar vintern in med sina underbara traditioner. De flesta av oss har redan börjat tala om, planera för, och längta till julens härligheter. I denna julyra glömmer vi ofta bort att förbereda det som för många är höjdpunkten av hela året - Nyårsafton. Därför är vi ofta alldeles för sent ute med att planera den perfekta nyårsfesten. För att du ska ta avsked av 2019 och fira in 2020 på det bästa och festligaste sättet utan att du ska behöva stressa ihjäl dig, har vi förberett en nyårsafton speciellt för dig!

Det gamla året ska ut och det nya året ska in med pompa och ståt! Oavsett om du ska fira nyårsafton hemma med släkt och nära vänner, eller på en klubb, i en bar eller annan stor lokal, så vill vi fira med god mat och dryck till tonerna av fantastisk musik och i goda vänners sällskap. Vissa traditioner håller vi hårt fast vid, år efter år, när det gamla året lider mot sitt slut och det nya glider in med glada förhoppningar!

Musik

Musik är den absolut viktigaste ingrediensen på nyårsfesten och bra låtar med hög igenkänningsfaktor för alla inbjudna är ett måste för att festen ska lyfta. Låtlistorna på nyårsafton är en salig blandning av många olika musik genrer, pop, rock, ballader och dansmusik, gammalt som nytt. Klassiker som "The Final Countdown" av Europe och "Happy New Year" av ABBA är självklara, men i år vill vi gärna ha med John Lennons ''Imagine'' på listan, för lite eftertanke om året som gått och hopp om ett ljusare 2020! Låt dig inspireras av artisterna och spellistorna på 123festmusik för att starta nyåret med perfekt musik!

Nyårstraditioner

Strax innan tolvslaget går festdeltagarna ofta ut till någon plats där man kan avlossa egna fyrverkerier eller titta på andras, eller så ställer man sig vid fönstret eller på balkongen för att se fyrverkerierna. Det är också vanligt att ha med sig champagne som ska öppnas och drickas precis på tolvslaget. Minuten innan tolvslaget räknar man ned (på offentliga platser kan man titta på någon klocka som är synlig för alla) och på tolvslaget ropar man "Gott nytt år!", öppnar champagnen och skålar. Det är också vanligt att fartyg som ligger i hamn signalerar precis på tolvslaget. När fyrverkerierna ebbar ut och champagnen är slut, vilket brukar äga rum 10–15 minuter efter tolvslaget, brukar man dra sig tillbaka till festlokalen för att fortsätta att umgås ytterligare ett par timmar, ofta med musik och dans. En annan tradition är nyårspussen; i samband med tolvslaget pussar man en eller flera av de andra festdeltagarna på kinden eller munnen och önskar varandra ett gott nytt år!

Tävling

Vad är väl en nyårsafton utan ett roligt tävlingsmoment? Musikquiz är sedan gammalt ett bra sätt att både få upp stämningen och testa kunskapsnivån på festen. Allra bäst är det om man inte får vara på samma lag som de man kom dit med utan att man faktiskt får chans att prata med lite nya människor. Att göra ett quiz behöver lite förberedelse, och sen är det bara att plugga in mobilen och köra igång frågorna. Festen – och året! – är räddad! Tävlingen:

• Utgå från spellistan du har gjort i förväg och kör frågorna i ordning.
  • Först körs en klassisk introtävling på låten. Där får lagen höra några sekunder av låten och kan som mest få två poäng, 1 poäng för rätt artist och 1 poäng för rätt låt. Dra av poängen på en gång. Gå därefter vidare till frågorna.
  • Därefter ställs en eller flera frågor till låten och lagen får i regel 1 poäng för varje rätt svar.

Nyårslöften

Nyårslöften är något vi alla har avlagt någon gång, och som de flesta av oss bryter redan den första veckan på det nya året. Traditionen handlar alltså nästan lika mycket om att bryta löftet som att avlägga det. Nyårslöften är en tradition som kan fungera utmärkt när det gäller att sätta upp nya mål för sig själv, eller att äntligen ta tag i och avsluta den där dåliga vanan. Sluta röka, börja motionera, och spendera mer tid med familj och vänner tillhör de mest populära nyårslöftena, men vi här på 123festmusik tycker att det är dags att uppdatera dem lite. Vi har gjort en lista på mer spännande löften, löften som ligger lite mer i tiden. Läs och låt dig inspireras!

• Stressa mindre
  • Använd mindre plast
  • Plantera ett träd
  • Var mindre dömande
  • Säg ''Jag älskar dig'' oftare
  • Lyssna på din kropp
  • Prova på någon ny hobby
  • Skratta mer

Mat och dryck

Inled festligheterna med lite tilltugg som gästerna kan mumsa på när de kommer, det är alltid trevligt med lite enkel plockmat som är lätt att både laga och äta. En klassiker är att göra snittar på tunnbröd som fylls med exempelvis cream cheese, lax eller renkött. Rulla ihop och skär i några centimeter tjocka skivor. Bjud gärna på lite olika varianter och erbjud helst ett vegetariskt alternativ. Bjud gärna på en fördrink. Ett glas bubbel är en utmärkt start, men du kan också blanda enkla drinkar som bellini eller mimosa med mousserande vin som bas. Eller gör bål som räcker till många. Se till att välja ut en alkoholfri drink för de som inte dricker alkohol. Satsa på någonting litet men lyxig till förrätt, tex. en räkcocktail eller toast skagen. Huvudrätten kan vara gratinerad hummer om det ska vara riktigt lyxigt, men lika populärt är det med en saftig köttbit eller en mustig gryta. Välj gärna en dessert som du kan förbereda någon dag innan så blir middagen lite lugnare. Baka en fruktig cheesecake, gör en spännande semifreddo eller briljera med creme caramel. Framåt småtimmarna börjar hungern sakta komma krypande. Efter att ha skålat till det nya året och dansat tills fötterna värker är det dags för påfyllning. Ostbricka är en riktig klassiker. Bjud gärna på flera sorters ost tillsammans med kex, frukt och några hemgjorda marmelader.

Håll till godo och låt dig inspireras av våra tips till en fantastisk Nyårsafton!
Vi önskar dig ett riktigt gott slut på det gamla året och ett ljust 2020!

Nyår

Boka levande musik till Nyårsafton 2019