Boka trubadur till festen

Trubadur är en sångare, låtskrivare och kompositör som oftast framträder solo med visor och ballader. Vi förknippar ofta trubaduren, eller vissångaren som många trubadurer väljer att kalla sig, med dramatiska, lyriska eller episka texter. En trubadur skriver och sjunger med hjärtat, om sorg, svek och kärlek, och om tro och hopp.

1960-talet och den så kallade "Svenska visvågen" gav uppmärksamhet åt en större grupp trubadurer, som ofta också blev kända för sitt politiska engagemang. Trubaduren blev rumsren och på den vägen är det.

Ordet trubadur kommer från franskan och betyder ’’en som hittar på’'. Förr, när man hörde ordet trubadur tänkte man kanske på en skäggig man med gitarr, men idag är verkligheten en helt annan. Även om gitarren fortfarande är det vanligaste instrumentet som trubaduren uppträder med så kan andra instrument tillkomma, och det där med skägget är ett minne blott. Om det inte är inne med skägg d.v.s.

I Sverige har begreppet trubadur fått en särskild betydelse som närmast motsvara engelskans singer-songwriter, och vi vårdar ömt vår vissångar- och trubadurtradition som framför allt inspirerats av Carl Michael Bellman, efterföljd av legendarer som Cornelis Vreeswijk, Dan Andersson, Birger Sjöberg, Fred Åkerström och Evert Taube. Listan på svenska trubadurer är lång, och inkluderar även mer nutida namn som Ulf Lundell och Lars Winnerbäck, Christina Kjellsson och Lisa Ekdahl.

Kvinnors inflytande har under 1900 – talet vuxit sig allt starkare och sångerskor som Laleh har gjort att lyssnarkretsen ökat och når nu ut till en bredare publik. Men det fanns faktiskt kvinnliga trubadurer redan på medeltiden, och då handlade deras texter ofta om olyckligt gifta hustrur eller om kvinnor som planerade att rymma för att slippa bli bortgifta eller för att finna lyckan någon annanstans. Under medeltiden hade trubadurer över lag ett stort socialt inflytande och de hade en större yttrandefrihet än gemene man. Deras budskap var av stor vikt, och trubadurer var att räkna med på den politiska arenan.

En trubadur uppträder ofta solo och instrument de använder sig av är oftast akustisk gitarr. Men en trubadur gör mycket mer än att sitta rakt upp och ner och sjunga och spela på sitt instrument. Förutom att spela visorna du och dina gäster vill höra så kan hen roa er med anekdoter, allsång och musikquiz.

Var ute i god tid när du ska boka en trubadur för att förgylla din fest. Förutom bröllop, dop och födelsedagar, är högtider som påsk, midsommar och jul helger då duktiga trubadurer har sina kalendrar fullbokade långt i förväg. Det är otroligt populärt att boka en trubadur som kan höja stämningen och få gästerna på gott humör, på alla typer av fester.

Bokar du en trubadur till din fest får du underhållning på högsta nivå. Punkt slut.

Hitta trubadur till festen