Bröllop planeringsguide

Vilka mardrömsscenarier du än kan föreställa dig i samband med ditt bröllop så vill vi betona att de alla kan undvikas med noggrann planering. Med vår checklista har du din bröllopsplanering under kontroll på nolltid.

Med hjälp av vår lista och din kreativitet kommer ditt bröllop sakta men säkert komma till liv de kommande månaderna. Man kan lätt bli överväldigad av alla intryck och information som finns, men om du tar ett steg i taget kommer du snabbt att vara en expert på bröllop och kanske t.o.m. överväger en bana inom bröllopsplanering själv ...

Så läs vidare och lycka till!

Skriv en gästlista

Att bestämma vem som ska bjudas på ett bröllop kan vara svårt, speciellt om man har en stor släkt, många vänner och ett stort socialt nätverk. Men kom ihåg att detta är er dag och ni kan inte bjuda alla! Ta hjälp av familjen så att ni inte glömmer släktingar som kanske bör bjudas (vad heter nu den där fastern igen?). När gästlistan börjar ta form får du en uppfattning om hur stort utrymme du behöver, om det ska vara en stor festlokal eller något mindre med intim miljö. Det kommer också att bli tydligt vilken typ av budget du ska räkna med. Du kan alltid gå tillbaka till din gästlista och lägga till eller ta bort, antingen om du upptäcker att du kan få plats med några fler personer, eller om din budget tvingar dig att skära ner. Betrakta det som ett pågående arbete tills inbjudningarna skickas!

Bestäm en budget (Vem ska betala notan)?

Ett bröllop är inte billigt. All planering och alla beslut, oavsett om det är att boka lokal, musik, fotograf, cateringfirma eller blomsterhandlare kommer att vara avgörande för hur mycket bröllopet kostar. Så det gäller att ha en budget. Brudpar har olika prioriteringar och väljer ofta att spendera mer pengar på ett moment och mindre på ett annan. Detta säkerställer att de inte sparar in på det som är viktigast för dem. Musik är t.ex. en av de viktigaste ingredienserna för ett lyckat bröllop så ett gott råd är att ni ska överväga en rimlig budget för ett bra ställe som kan hysa det perfekta bandet till ert bröllop. Det är vanligt att familj och mycket nära vänner hjälper till att finansiera denna stora dag, och dessa utgifter kan ofta vara istället för de traditionella bröllopspresenterna. Ofta är det enklare att låta dem betala för en viss del av bröllopet, t.ex. blommorna eller bröllopstårtan, snarare än att be dem om ett visst belopp. Att få dessa diskussioner ur vägen tidigt är A och O.

Fastställ datum och boka lokal

Att fastställa datum för ert bröllop beror ofta på vilken plats ni vill boka för bröllopet. Platser bokas ofta upp till ett år i förväg - se till att ni bokar tidigt så att ni får ert drömbröllop. Att välja en plats så tidigt som möjligt gör att du kan fastställa en korrekt budget, veta vad för sorts catering du kan ha i lokalen och vilken typ av musik du ska boka. Att hyra lokal är oftast den absolut största kostnaden. Välj något som passar din stil så är du på god väg i planeringen!

Boka vigselförrättare / präst

Om ni ska ha en borgerlig ceremoni så behöver ni en behörig vigeslförrättare. Att boka en vigselförrättare är enkelt, det är bara att googla på vigselförrättare och ditt län, och sen kontaktar du vigselförrättaren för att beställa en tid för er vigsel. I vissa kommuner kan du även boka tid hos kommunen. Om du planerar för en religiös ceremoni måste du titta på de alternativ som finns på den plats där du planerar att gifta dig. Mejla eller ring och boka datum.

Välj ett tema och bestäm hur formell det ska vara

Få inspiration från nätet och låt inget hindra din kreativitet från att sprudla. Välj något som representerar er som ett par. Det finns inga regler för hur ett bröllop ska se ut, det kan vara allt från en mysig gårdsfest till en påkostad formell bal. Modernt, bohemiskt, rustikt eller vintage, låt era känslor och fantasi få utlopp.

Boka en fotograf

De bästa bröllopsfotograferna brukar vara bokade många månader i förväg. Precis som när man bokar musiker till bröllop så gäller regeln att den som är tidigast ute får de bästa. Se till att du utforskar så är chansen att hitta någon vars stil passar er vision stor. Många fotografer erbjuder paket till olika priser, vilket möjliggör bästa möjliga resultat och varierande budgetar. Se till att diskutera era behov med dem, så ni är säkra på att ni bokar den rätte.

Catering

Catering finns i alla former och utförande, det finns så mycket mer än den officiella mottagningsmiddagen att välja mellan. Gatumat leverantörer, glassvagnar och cocktailleverantörer kan förse dina gäster med utsökt mat och dryck när som helst på din bröllopsdag, Många platser har naturligtvis alternativ för catering om du hyr lokal.

Musik och underhållning

Atmosfären på din bröllopsdag betyder allt och det mest avgörande för en härlig stämning och ett lyckat bröllop är levande musik! Musiken är som en röd tråd under hela bröllopsdagen och det är musiken som kommer att skapa andan. Vi på 123 festmusik kan erbjuda musik av alla genrer och stilar för att underhålla dig och dina gäster, och våra solomusiker, festband och Djs är redo att göra ditt bröllop till ett minne för livet. Det finns många stunder under ditt bröllop som du kommer att behöva musik till, så här följer några förslag från oss:

  • En sångare/sångerska som framför er sång när ni svarar JA
  • En cellist som spelar din favoritlåt när du går uppför altargången
  • En stråkkvartett som spelar en serenad för dina gäster under ceremonin
  • En pianist som ackompanjerar dina favoritlåtar
  • Ett coolt jazzband som välkomnar till bröllopet
  • Ett soul – eller rockband som får upp alla gäster på dansgolvet
  • En DJ för den sena kvällen, för de som är tillräckligt hardcore för att stanna så länge.

Det finns oändliga alternativ för att göra ditt bröllop unikt, så titta igenom våra skickliga musiker och var inte rädd för att gå ut ur din musikaliska komfortzon! Det finns så många underbara artister som bara väntar på att underhålla dina gäster och göra ditt bröllop till en succé!

Hiitta fantastisk musik till ditt bröllop