Det glada 20-talet

Denna tid kallas även för ’’jazzåldern’’, för det var då jazzen slog igenom med dunder och brak med stjärnor som Duke Ellington och Louis Armstrong. 20-talet var årtiondet som både Sveriges och Danmarks radio startade, och glad musik fyllde etern och nådde hemmen.

Detta var en tid som präglades av en kulturell blomstring. Efter de hemska krigsåren under första världskriget och spanska sjukan som följde i dess spår hade människor över hela världen ett behov av framtidstro och optimism. En stark lust att leva helt enkelt.

Alkohol var förbjudet och överallt poppade det upp illegala klubbar med billig sprit, där folk dansade till långt in på nätterna, ala Josephine Baker. Nu är ju inte alkohol förbjudet i våra dagar, men ordet ’’illegal’’ får ändå klockor att ringa och man undrar hur många illegala fester som har planerats och hållits sen viruset gjorde sitt intåg i våra liv för ett år sedan. Människor kommer aldrig att sluta festa med sång, dans och musik, lagligt eller olagligt, i krig eller i fred.

Det har alltså gått 1 år nu. Ett år med karantäner, avståndstagande, munskydd och isolering. Ett år av rädsla, där mattan dragits undan våra fötter och de flesta av oss har blivit tvungna att ställa om och omvärdera mycket i våra liv. Förhoppningsvis har vi insett vad som trots allt är viktigt, och enligt undersökningar står MUSIK, DANS OCH SÅNG tillsammans med nära och kära högt på listan.

“Det galna 20-talet’’ är för övrigt en annan benämning som användes på 1900-talets 20-tal, en benämning som för övrigt passar bra in på början av 2020-talet, fast med en negativ klang istället, och som vi förhoppningsvis snart kan lämna bakom oss. Åtminstone om vi får tro vissa.

De ser ljuset i tunneln och talar om och förutspår ett nytt ”Glatt 20-tal’. En tid som för många kommer att präglas av, precis som under det förra 20-talet, EN STARK LUST ATT LEVA. Ett sug och en längtan efter en sorglös, lättsam och glad anda är den drivande kraften efter att ha levt med elände och restriktioner alldeles för länge. Vi vill kunna dansa, sjunga och spela musik, och vi vill göra det TILLSAMMANS . Vi vill göra anspråk på alla födelsedagar, bröllop och andra fester som vi har varit tvungna att ställa in under det gångna året. VI VILL FESTA .

Är det en utopi eller verklighet när man i framtiden kommer att tala om ’’Det glada 20-talet’’, men måste specificera vilket århundrade man egentligen menar? Det senaste året, och kanske en titt inte alltför långt tillbaka i vår historia kanske räcker för att så ett frö och inge hopp till alla er som vill planera och boka musik till era efterlängtade fester.

Det är dags att börja planera både detta och nästa års event, och våra band, Djs och solomusiker har aldrig varit mer redo att ge utlopp för och dela med sig av sin musik till dig och dina gäster.

Hitta musik till din fest