Musik till borgerlig vigselceremoni

När du planerar en borgerlig vigselceremoni är det en del saker du ska ha i åtanke för att få ut det mesta av din speciella dag. I den här guiden tar vi upp vanor, tillvägagångssätt, musikval, allt som kommer att göra det smidigare för dig att planera. Om du och din partner har bestämt er för en borgerlig bröllopsceremoni och ni nu spånar vilken typ av musik som skulle vara perfekt för ceremonin, ja då kan du vara säker på att du kommer att inspireras av våra musikaliska idéer och goda råd.

Borgerliga bröllop följer inget standardformat – du kan göra precis vad du känner för både när det gäller inslag och dess ordningsföljd. Det kan vara uppspelt, romantiskt eller t.o.m. följa ett tema. Det finns inget som begränsar dina valmöjligheter, det är fritt fram att kasta fram och bolla alla möjliga ideer.

Tycker du att en poplåt passar bäst till ingången, eller föredrar du ett klassiskt stycke? Drömmer du om en gitarrist som sjunger din absoluta favoritlåt när du går in, eller vill du ha någon som spelar något romantiskt på cello eller gitarr? Naturligtvis beror svaren på dessa frågor på ditt specifika sammanhang och dina önskningar. Om du läser vidare är vi övertygade om att all problematik som kan uppstå vid planering av musik till din borgerliga vigsel kommer att vara som bortblåst!

Vi på 123festmusik har bröllop som specialitet och hos oss kan du boka musiker till allt från en liten vigselceremoni till den stora bröllopsfesten. Bröllop är det vi gör. Vi har hjälpt tusentals par i hela Sverige att hitta den perfekta musiken till sin speciella dag, och oavsett om det är en borgerlig eller religiös ceremoni kan du vara säker på att hitta en musiker eller band som gör ditt bröllop oförglömligt.

Borgerlig ceremoni riktlinjer

Även om det finns obegränsade alternativ som följer med en borgerlig ceremoni, finns det fortfarande en del riktlinjer som bör följas.

Det finns två specifika riktlinjer som kan påverka ditt musikval för din borgerliga ceremoni.

Ceremonin ska inte innehålla några religiösa referenser eller ritualer.

Detta innebär att man t.ex. undviker psalmer eller sånger med religiöst innehåll. Detta inkluderar också uppläsningar av religiösa texter, verser och skrifter, från t.ex. bibeln eller andra heliga böcker. Ceremonin utförs av en vigselförrättare som kommer att gå igenom dessa regler med dig före ceremonin. När du har valt musik och följd på de olika låtarna ska du gå igenom detta med vigselförrättaren.

Det finns otroligt många underbara sånger som är perfekta för ett bröllop med borgerlig vigselceremoni och som inte behöver innehålla religiösa referenser. Du har antagligen redan en aning om vilken sorts musik som ska framföras, och vilken låt som automatiskt framkallar en ’’Det är vår låt-känsla’’ när du hör den.

Det finns tusentals vackra platser i Sverige som är underbara att säga ’’JA’’ till din älskade på. Du kan gifta dig på stranden, i skogen, eller i din egen trädgård. I princip är det möjligt för par att välja precis vilken plats de vill att hålla sin vigselceremoni på. Särskilda regler gäller just nu då vi lever i en undantagsperiod där Coronaviruset tvingar oss till att begränsa oss och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vad som gäller för den aktuella tidpunkten.

Att välja rätt band eller musiker till din plats är speciellt viktig om ditt val av plats är begränsat. Kanske vill du boka en pianist eller t.o.m. en pianist som sjunger? Ja då måste platsen du har valt ha ett piano, annars är alternativet att pianisten framför musik på ett tangentbord istället. Dessa små detaljer är lätta att förbise när man entusiastiskt planerar för ett bröllop man alltid drömt om. Det är en bra idé att undersöka ordentligt så att du kan boka en plats som passar perfekt till ditt val av levande musik till din vigselceremoni.

Händelseförlopp och musik

Till skillnad från religiösa ceremonier har borgerliga ceremonier inga strikta eller bestämda regler när det gäller tid eller ordningsföljd. Ceremonin varar i allmänhet cirka 30 minuter till en timme. Med tanke på att de formella delarna av ceremonin är ganska korta (några specifika rader som du ska recitera för att vigseln ska gälla inför lagen), kan du använda den återstående tiden till att göra vad du vill med. Tillsammans med uppläsningarna kan du inkludera live musikaliska framträdande som en del av ceremonin om du önskar!

Levande musiker ombeds vanligtvis att uppträda under 4 olika etapper av en borgerlig ceremoni: När gästerna anländer och hittar sina platser; brudens/brudgummens ankomst och när hen går fram längs gången; undertecknande och överlämnande av vigselbevis; brudens och brudgummens utgång. Nedan följer lite mer information om vad och en av etapperna innebär.

Gästerna hittar sina platser

Musiken du väljer här sätter sin prägel på hela ceremonin. Du kan gå i vilken riktning du vill här! Ett förslag från oss är ett glatt klassiskt stycke som Vivaldis ‘’Våren’’. Detta underbara stycke passar både perfekt till ett påkostat, elegant bröllop med en stråkkvartett i herrgårdmiljö, som till en enklare ceremoni med en solomusiker eller duo med stråkinstrument. Ett vackert musikstycke till alla sorts ceremonier helt enkelt.

Även all sorts upplyftande, glad musik fungerar bra i detta skede. Något avslappnat och mysigt, som en akustisk duo som spelar "Lucky" av Jason Mraz, passar fantastiskt för en mer informell bröllopsatmosfär.

Brud/brudgums ankomst och när hen går fram längs gången

Bruden eller brudgummens ankomst och när hen går fram längs gången är i allmänhet kortare än vid en religiös ceremoni - en förkortad version av en sång fungerar vanligtvis bäst för denna del av ceremoni, en vers brukar räcka. Ni vill inte behöva vänta på att musiken ska ta slut!

Vigselbevis

Underteckning och överlämning av vigselbevis är den stund då musiken verkligen kommer till sin rätt. Med tanke på att detta pågår i ungefär 5 minuter så fungerar en låt i hela sin längd perfekt. Om låten du vill ha är lite kortare kan du alltid be dina musiker att ta bort intro och outro, eller till och med upprepa en kör eller två. Detta är skönheten med att ha levande musik och inte förinspelade låtar.

Låt ditt låtval spegla er gemensamma musiksmak, och låt texterna återge vad ni har upplevt tillsammans och vad ni känner för varandra. En skicklig musiker kommer att sätta sin egen personliga touch när denne framför låtarna ni har valt, så att det blir...till er.

Förslag från oss är:

  • Aldrig ska jag sluta älska dig– Jonas Gardell
  • Utan dina andetag– Joakim Berg
  • Ännu doftar kärleken – Marie Fredriksson
  • Jag ger dig min morgon – Fred Åkerström

Brudparets utgång

Nu har ni gjort det!Vigselbeviset är undertecknat och stunden ska förevigas med några bilder innan det är dags för er att bege er vidare till bröllopsmottagningen. Precis som när gästerna satt och väntade på ert intåg fungerar musik som är optimistisk och glädjande riktigt bra i detta skede. Ni är nu ett gift par och all eventuell nervositet eller spänning får ge plats åt en lätt och upplyftande känsla, och det är nu alla har ett leende på sina läppar. Vårt förslag på en låt för det nyblivna brudparets utgång är ’’Here comes the sun’’- The Beatles.

Hitta musik till din vigselceremoni