Bröllop efter årstid

2020 är början på något nytt. En nytt årtionde. En perfekt tid att inleda framtiden med. Ett fantastiskt decennium att, som man sa förr i tiden, ''stånda ett bröllop''.

Höstlöv. Vinterskrud. Sommarvärme. Vårknopp.

Varje årstid har sin charm

Att välja årstid är ofta det första steget i bröllopsplaneringen. Det finns mycket att ta hänsyn till, arrangemanget kommer att skilja sig mycket beroende på om det är vår, sommar, vinter eller höst. Kläder, tillbehör, dekoration och blommor beror på vädret. Budgeten kan också påverkas av vilken årstid man bestämmer sig för, bl.a. utgifter för både bröllopskläder, lokal och andra diverse bröllopstjänster. Vädret kan man naturligtvis aldrig råda över, oavsett årstid, och bröllopspar följer alltid nervöst väderprognoserna dagarna innan sitt bröllop. Med lite tur får de vakna upp till ett väder och landskap som de har drömt om och önskat sig på sin bröllopsdag.

Ljuvliga sommar

Sommaren är utan tvekan den största bröllopsårstiden, hälften av alla Sveriges bröllop äger rum under någon av våra härliga sommarmånader juni, juli och augusti. Den absolut vanligaste månaden att lova varandra evig kärlek är augusti. Trots att vårt svenska väder aldrig kommer med någon garanti så bjuder sommaren ofta på härligt väder, varma långa dagar och ljusa ljumma kvällar, och med lite tur uteblir dramatik med åska och regn i väderrapporten. Men som sagt, vädret kan ingen råda över.

Ett idylliskt sommarbröllop med en strålande sol på en klarblå himmel. En surrande sommaräng i solsken. Kanske nära havet med utsikt över det böljande blå och sand mellan tårna. Solen som glittrar i havet. Skönheten i ett sommarbröllop är att man kan sätta upp tält och vara nära naturen. Ha picknick i det gröna eller på stranden.
Låt säsongens blommor sätta prägel på ditt bröllop och passa på att sätta dem i din brudbukett. Dekorera ert strandbröllop med snäckor, stenar och drivvved, där en magisk solnedgång blir den perfekta inramningen för er stora dag.

Överst på sommarbröllopets meny måste vara förfriskningar. En fruktdrink vid ankomsten och frusna drinkar senare på kvällen uppskattas och är svalkande i höga temperaturer. Oavsett vad ni beslutar att bjuda på i matväg så kom ihåg att maten ska hålla sig fräsch i sommarvärmen. Satsa på en klassisk sommargrill med grillat kött, skaldjur och grönsaker, det är alltid populärt.

Att tänka på när man planerar ett sommarbröllop:

  • Festlokaler, bröllopsfotografer, ja i princip alla bröllopstjänster har en tendens att vara som mest populära under sommaren, vilket också brukar betyda dyrare. Planerar ni att gifta er under sommaren kan det alltså vara en mycket god idé att se till att boka bröllopet i väldigt god tid, framför allt om ni inte vill eller har möjlighet till att betala för de allra dyraste alternativen.
  • Sommar innebär semestertider, så räkna med att många av gästerna ni väldigt gärna vill dela denna dagen med kanske uteblir eftersom de är på semester.
Även om sommaren är en tydlig högsäsong för bröllop nu för tiden betyder inte det att det alltid har varit så. Nej, förr var det faktiskt vinterbröllop som var det vanligaste i Sverige. Detta berodde på att en stor del av befolkningen arbetade med jordbruk, vilket såklart krävde mycket tid och energi. På sensommaren hade man helt enkelt fullt upp och med att ta vara på allt man åstadkommit via jordbruket genom att ta in skörden och slakta. Det gjorde att hösten och framför allt vintern blev ett givet val för genomförandet av ett bröllop.

Magiska vinterbröllop

Drömmer ni om ett gnistrande bröllop i ett frostigt kallt vinterlandskap? Ett bröllop mitt i vintern, speciellt i de nordligaste delarna av Sverige, kan bli som hämtat ur en magisk saga. Snö som ligger vit och vacker och en kvällshimmel där alla stjärnor syns, det krävs inte mycket i dekorationsväg för att skapa ett stämningsfullt bröllop i ett vackert vintervitt landskap.

Skapa magisk belysning i vintermörkret och dekorera med marschaller, facklor och ljuslyktor. Dela ut tomtebloss till era gäster och låt de spraka, blixtra och lysa upp er väg. Anländer ni med häst och släde så är denna underbara midvintersaga fullbordad.

Bjud på varm glögg som välkomstdrink och låt kryddstark mat och mustiga röda viner utgöra bröllopsmenyn.

Tänk ”Disney-prinsessan'' när det gäller klädsel. Ljusblått, ljusgrått, silver och vitt är självklara val för ett vinterbröllop om du gillar kalla toner. Satsa annars på varma toner som guld, rött och varmt orange.

Inspireras av snön och inred i vitt med dekorationer i glas, snö och glas är en oslagbar kombination. Smycka med ljusslingor och lyktor och dekorera med kottar, granris järnek och bär.

Vintern är lågsäsong för bröllopsaktörer och då erbjuds en större tillgänglighet till rimligare pris. Alla ni som går i giftastankar, vad behöver ni mer för att övertygas om att börja planera ert underbara vinterbröllop?

Naturen vaknar till liv

Vårens skira grönska med knoppar som brister ut och ger nytt liv och hopp är en tid när naturen är på gång. Det är en sprudlande nystart, så vad kan passa bättre än att starta ett liv tillsammans med din älskade genom ett romantiskt vårbröllop. På vissa ställen i vårt avlånga land har naturen just vaknat ur sin långa vinterdvala och på andra är den i full blomning. Välj bland blommor som påskliljor, hyacinter, syréner, pioner, liljor, tulpaner och vitsippor, och låt dig inspireras av och dekorera med dessa färgglada vårblommor.

Med träd och buskar i blom är våren en magisk tid. Att hålla ceremoni utomhus, med er och era gäster omgivna av blomstrande lövverk är något som uppskattas, då många längtat efter detta under den mörka delen av året.

Det finns mycket fantastiskt fräsch mat att välja till er bröllopsmiddag på våren. Låt er inspireras av er egen smak och lägg till aptitretande kombinationer med färska grönsaker och frukt. Champagne med färska jordgubbar är en härlig och vårig drink att välkomna era gäster med.

En fördel med vårbröllop är att de flesta gästerna kan komma, till skillnad från ett sommarbröllop då det kan krocka med semestertider. Att ha sitt bröllop tidigt på våren är det dessutom lättare att hitta festlokal, kyrka och bröllopsfotograf till rimliga priser.

Att planera och förbereda ett vårbröllop lyser upp och ger glädje och hopp under den långa kalla vintern, och sommaren som följer kan bli som en lång smekmånad för er.

Höst - en härlig tid att bjuda in till bröllop

Drömmer du om ett färgsprakande landskap med varma röda toner och skimrande guld är kanske hösten din årstid. Det är en färgsprakande tid, speciellt när löven börjar gulna och falla till marken och bildar ett hav av färger. Ett naturligt höstlandskap erbjuder ett naturligt vackert panorama och utgör en fantastisk bakgrund för bröllopsfotografier.

Bjud familj och vänner på en säsongsbetonad höstmeny. Lamm, rostade grönsaker, biff och pajer är populärt på höstbröllops menyer, i kombination med denna årstids alla utsökta bär.

Låt dig inspireras av det färgsprakande höstlandskapet och ta in naturen i dekoration och utsmyckning. Dekorera med löv i höstens fantastiska färger och välj bland alla vackra höstblommor. Gerbera, dahlior, rosor, solrosor och orkidéer är bara ett litet urval av blommor som erbjuds under denna årstid.

Höstbröllop lyser upp en tid när mörkret sakta smyger sig på och dagarna blir lite kortare. Efter sommarens ledighet har vardagen återigen börjat infinna sig, och vad kan då vara ljuvligare än att ha ett bröllop att se fram emot och längta efter? Alla era inbjudna gäster kommer att tacka ja och ert bröllop kommer att bli höstens stora event.

Sommar, vinter, höst eller vår, alla har de sin charm och alla bjuder de in till bröllop. Välj favoritårstiden och planera för er stora dag.

wedding couple in field

Planera musiken till ert bröllop

Använd dig av vår Gratis och ICKE-bindande match service
Börja här