Samkönade äktenskap

Sverige anses vara ett av Europas och världens HBTQI - vänligaste länder och ses som en förespråkare av HBTQI-rättigheter. Den 1 maj 2009 röstade Sveriges riksdag igenom en komplett legalisering av samkönade äktenskap, vilket innebar att vigsel mellan 2 personer av samma kön blev lagligt. Den nya könsneutrala äktenskapslagen ersatte lagen om registrerat partnerskap som infördes 1995. Lagändringen innebär att två personer av samma kön kan gifta sig enligt samma lagstiftning som två personer av olika kön. I oktober samma år röstade Svenska kyrkan med stark majoritet för att välsigna samkönade äktenskap, vilket innebär att man har rätt till kyrklig samkönad vigsel. Beslutet innebär samtidigt att ingen enskild präst har skyldighet att förrätta samkönad vigsel.

Oavsett om ni funderar på att gifta er i kyrkan, borgerligt, eller om ni hellre vill ha en mer informell ceremoni, är det fortfarande många viktiga detaljer att tänka på. Precis som med konventionella äktenskap är det många beslut som ska tas. Vill ni ha en stor påkostad tillställning, med många inbjudna, eller föredrar ni något mindre med bara närmaste familj och vänner? Hur stor är er budget? När på året planerar ni att bröllopet ska gå av stapeln? Planera i tid och försäkra er om att er stora dag blir det som ni alltid önskat!

Ceremonin

Drömmer ni om att gifta er i kyrkan ska ni vara ute i god tid och undersöka era alternativ. Trots att 10 år har gått sedan samkönade äktenskap blev lagliga är det långt ifrån självklart för homosexuella par att kunna gifta sig religiöst. Varje trossamfund får själva välja vilka de viger, präster har vigselrättigheter men inte vigselskyldigheter, vilket betyder att en präst kan välja att inte vilja viga er. Vänd er till ert samfund och diskutera era möjligheter, och tänk på att minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. Hitta en präst som är bekväm med att förrätta ceremonin, och gärna en som har vana och erfarenhet av samkönade vigslar.
Om ni däremot väljer att gifta er borgligt så kan ni ändå ha religösa inslag om ni föredrar det.

Både bibeltexter och psalmer handlar ofta om kärleken mellan man och kvinna, men det finns en fin psalm i Psalmer i 2000-talet av Sven Hillert som är skriven just med tanke på par av samma kön. Den passar även för par av olika kön.

Musik Till Bröllopet

Det ska vara mycket musik till ert bröllop. En känslosam ballad som inte lämnar ett öga torrt till ceremonin i kyrkan, skön bakgrundsmusik under middagen och minglet, och ett suveränt band som kan lyfta bröllopsfesten och få upp alla gästerna på dansgolvet. Oavsett om du och din partner väljer en Dj, ett band eller en solomusiker till ert bröllop så är det viktigt att hitta någon med hög standard och HBTQ-vänlig service som vill och kan öka musikutbudet till ert bröllop.

Om vi tittar tillbaka i tiden så har kärlekslåtar alltid dominerats av ett heterosexuellt perspektiv, och alla klassiker är därför skrivna utifrån detta perspektiv. Att välja musik till samkönat äktenskap är därför inte det allra enklaste.

Musik för oss samman, därför borde dessa populära klassiker till bröllop också vara till för alla. Så föddes tanken och idén till ''Universal Love'' i USA, ett projekt som satsade på att göra om kärleksklassiker för att passa till samkönade bröllop. Artisterna spelade in gayversioner av klassiska bröllopslåtar, ett initiativ som vi gärna ser att artister i Sverige tar efter. När allt kommer omkring är det ibland bara små ord som hon och han som behöver ändras för att samkönade personer också ska kunna glädjas åt dessa underbara kärlekssånger.

En del kärlekssånger njuter vi av som de är. De är kärleksförklaringar som beskriver kärlek utan gränser, av artister som är ikoner för just kärlek utan gränser. Dessa låtar är därför våra vackraste förslag till er.

 • Vem tänder stjärnorna - Eva Dahlgren

 • Your Song - Elton John

 • Alan - Perfume Genius

 • Ängeln i rummet - Eva Dahlgren

Vissa låtar är ikoniska och har blivit en självklarhet på samkönade bröllopsfester utan att de för den sakens skull skrevs i detta syfte. Ett litet smakprov på låtar som garanterat får upp alla på dansgolvet är:

 • I´m coming out - Diana Ross. En hymn bland HBTQI rörelsen där texten är skönt enkel att relatera till.

 • Dancing Queen - ABBA. En absolut favorit inte minst eftersom ''queen'' kan tolkas i dubbel bemärkelse.

 • This is it - Melba Moore. Övertygelse som berör.

 • I am what I am - Gloria Gaynor. En underbart stark lovsång och globalt älskad låt.

 • It´s raining men - The Weather Girls

 • This is my life - Shirley Bassey

 • Aretha Franklin - Respect

Kärleken är viktigast och kärlek är för alla. Våra artister som ska spela för er denna underbara dag är öppna för förslag om vad för musik ni vill ha och vilka kärlekslåtar ni vill höra. De ändrar och skräddarsyr gärna i texten för att ni ska få den allra bästa musikupplevelsen på er stora dag och för att ert bröllop ska bli en fantastisk succé.

Samkönade äktenskap

Hitta det perfekta bröllopsbandet idag!

Använd dig av vår Gratis och ICKE-bindande match service
Börja här