Seder och traditioner till bröllop

Något gammalt, något nytt, något lånat och något blått. Seder och traditioner, skrock och mystik - något som de allra flesta av oss älskar och som utövar stark makt på blivande brudar och brudgummar.

Medeltidens bröllop var fyllda av magi. Maten som bruden åt, saker hon vidrörde och rum hon besökte trodde man fick övernaturliga egenskaper. Övergången från jungfru till gift kvinna var så laddad med mystik och vansklighet att bruden till varje pris måste skyddas under sitt passerande där emellan. Det var inte tal om något bärande över tröskeln då inte, den nyblivna bruden måste snabbt och säkert föras till sitt nya hem så att inte de avlidna släktingarnas andar följde efter för att hämnas. Bruden sprang alltså ett lopp för sitt liv på sin bröllopsdag, och denna farliga färd till brudgummens hem som nu också skulle bli hennes, kallades brudloppet. Om du har undrat över var ordet bröllop kommer ifrån så är det ifrån detta medeltida ord brudlopp. Det var inte förrän den kyrkliga vigseln blev allt vanligare som detta brudlopp förträngdes och blev upphov till festligare upptåg, som att bära bruden över tröskeln. Dock fortfarande för att skydda henne från farligheter.

Mystiken vad gäller andarna som inte vill släppa taget om bruden lever sålunda kvar än idag. Har ni någon gång funderat över varför man knyter fast skramlande burkar i bilen när brudparet ska köra iväg från sin bröllopsfest? Helt rätt, det är andarna som spökar igen och det är meningen att skramlandet ska skrämma dem på flykten.

Oavsett om vi känner igen dessa ”klassiska” bröllopsingredienser som något som är förankrat i historien eller inte så är vi oerhört influerade av dem. Vi är mycket mer fästa vid dessa traditionella tillvägagångssätt att fira ett bröllop på än vad vi inser, och vi är faktiskt inte alls lika flexibla och öppna för nya idéer och inspirationer som som vi kanske vill tro. Visst har bröllopsceremonier blivit mer individuliserade på senaste år, men det är inga progressiva förändringar vi talar om.

Ett traditionell bröllop ska ske i kyrkan och bruden ska självklart ha vit klänning. Eller? Långt in på 1900- talet bar de allra flesta kvinnor faktiskt svarta klänningar på sitt bröllop, det var bara överklassen som ibland bar vitt. Brudklänningen var ofta också samma som det var meningen att bruden skulle begravas i. Med en del ändringar i sömmarna kanske…

Att gifta sig i kyrkan har inte heller alltid varit självklart. När kristendomen infördes i Skandinavien för ungefär tusen år sedan räckte det med att man och kvinna lovade sig åt varandra inför Gud, utan kyrkans inblandning – så var de gifta. Det behövdes inte ens några vittnen. Ändå dröjde det till 1734 innan det skrevs in i lagen att bara kyrkliga vigslar var giltiga.

Den mest vedertagna traditionen vid bröllop är utan tvekam ''Något gammal, något nytt, något lånat och något blått''. Men var kommer egentligen detta ifrån? Denna sed har sitt ursprung i England och sträcker sig ända bak till den viktorianska eran. Det gamla symboliserar länken mellan bruden och hennes mamma och mormor, och att bruden för arvet med sig in i äktenskapet. Vanligt är att bruden bär ett släktsmycke. Det nya är lycka i brudens nya liv som gift, och symboliseras av något som är införskaffat specifikt för bröllopet, till exempel brudklänningen. Det lånade är en symbol för att brudens vänner alltid ska finnas vid hennes sida, och traditionen ser helst att det lånade ska vara av en lyckligt gift kvinna, för att låna hennes äktenskapliga tur. Blått står för trohet och lojalitet, något som bruden vill ta med sig in i det nya äktenskapet.

De flesta brudpar möts av en skur ris i kyrkdörren. Riskastning är en fruktbarhetsrit som härstammar från gamla Rom, och riskornen är frön som skall gro. Detta är en symbol för grodden till det nya liv som ska bli till.

Inspiration till ert bröllop

Vi vill gärna dela med oss av ideer om fantastiska och lite annorlunda bröllopsritualer. Gör ert bröllop till en succé och låt er inspireras!

Kärleksbrev i en låda

Försegla era tankar och ord med en romantisk ceremoni. Skriv kärleksbrev till varandra, och sätt alla era underbara tankar och känslor på papper. Lägg ner era brev i en vacker låda som ni har valt ut, lås och sätt undan lådan. Denna känslofyllda ritual kan ni göra till en högtidlig bröllopsceremoni med alla gäster som vittnen. Förhoppningsvis ska er låda förbli förseglad för alltid. Om ert äktenskap kantas av bekymmer och svårigheter, och ni börjar tvivla på kärleken till varandra är det meningen att ni ska öppna låda och minnas hur ni kände för varandra och varför ni bestämde er för att det skulle vara just ni.

Plantera ett träd

Att plantera ett träd är en vacker ritual som har kommit på senare år. Trädet symboliserar tillväxten av er relation, och tillsammans kan ni se hur trädet växer och hur ni måste vårda det för att hålla det vid liv. Precis som man måste vårda sitt äktenskap. Välj ett träd som ska symbolisera er kärlek, och varsin kruka med jord. Välj en speciell plats som betyder mycket för er, och plantera trädet i jorden från bådas krukor. Vattna tillsammans, kanske t.o.m. med vatten från en speciell källa. Om ni vill kan ni inkludera era gäster eller närmaste familj och vänner i denna alternativa symboliska enhetsceremonin som kommer att göra ert bröllop ljuvligt och unikt.

Pussel

Ett pussel är ett magiskt sätt att fånga era gästers engagemang och feeling till en enhet. Välj ut ett motiv som utmärker er och ta en bild. Låt bilden tryckas upp och gör ett pussel av den. Skicka en pusselbit till varje inbjuden, eller till varje familj, och be dem ta med sin pusselbit till bröllopet. På bröllopsfesten får alla lägga till sina pusselbitar, och allt eftersom kvällen framlider kommer pusslet att kompletteras. Den fullständiga bilden på er har nu fått lite magisk prägel ifrån alla gäster som önskar er ''All lycka i framtiden''!

Sist men inte minst – Den som svarar JA högst i kyrkan blir den som får bestämma mest!

bröllop

Få magisk musik till ditt bröllop

Använd dig av vår Gratis och ICKE-bindande match service
Börja här