Detta ska du överväga när du väljer live musik

När du ska ha en stor fest och har bestämt dig för att boka levande musik så är det dags att ta det stora beslutet – vilken artist du ska välja att boka. Festmusiken kommer inte att bli optimal såvida du inte hittar en perfekt matchning. Hur man hittar den perfekta artisten är individuellt, men härnedan kommer lite förslag angående vad du ska tänka på (och tips om hur du ska gå tillväga när du väljer.

Typ av musiker
Vi har 4 kategorier att välja mellan:

 • Musiker (soloartist) – Passar bra om musiken ska vara lite i bakgrunden eller som ett av många inslag (där allas ögon kommer att vara riktade på musikern) under eventet. En soloartist är ett utmärkt val för evenemang med mindre än 50 gäster.
 • Band eller Dansband - Perfekt för en fest där dansgolvet ska fyllas eller om du vill att bandet ska vara den centrala delen av evenemangets underhållning. Ett festband fungerar bäst på en fest där gästerna överstiger 30 personer.
 • DJ - Perfekt för de flesta evenemang eftersom en DJ smidigt kan anpassa låtval och tempo efter situation och atmosfär. Om du planerar en stor fest med många gäster är en DJ ett perfekt och budgetvänligt val.
Genre
Oavsett om du väljer musiker, dansband, band eller dj, så bör du förhålla dig till en genre. Först och främst måste du överväga två alternativ:
 • Allround-Om du är osäker på vad du ska välja ska du satsa på allround.Du och dina gäster kommer att få höra musik med hög igenkänningsfaktor, låtar som ligger på listorna och som de flesta kan sjunga med på.
 • Genrespecifik - Här väljer du en artist som har specialiserat sig på en genre. Du bör bara välja detta om du är säker på att alla i publiken gillar den stilen, så att du inte bara tillfredställer en liten del din publik. Om du väljer att satsa på en specifik genre, så är de mest populära alternativen pop, rock, rock’n’roll, blues och 80-tal.

  Budget
  En av de viktigaste faktorerna du ska överväga när du planerar en fest är budgeten. En betydande del av din budget kommer att gå till musiken, så därför ska du tänka över och planera hur mycket du vill avvara till detta. Musiken är otroligt viktigt och ofta det som avgör hur lyckad en fest blir, och hur roligt gästerna har.

  När du satt en budget så rekommenderar vi att du hittar ett alternativ som passar din budget. Med andra ord, om du har satt undan 8000 SEK till musiken så rikta inte in dig på ett stort band – du får inte ett stort, kvalitativt band för de pengarna. Med en budget på 8000 SEK får du istället en toppen DJ som garanterat kan göra din fest till en stor succe.

  Ungefärliga priser för olika sorters artister:
  • Solomusiker eller DJ i 3 timmar: 3.000 - 4.000
  • Solomusiker eller DJ i 5 timmar: 4.000 - 5.500
  • Tremannaband i 3 timmar : 8.000 - 11.000
  • Tremannaband i 5 timmar: 11.500 - 16.000
  • Femmannaband i 3 timmar: 13.000 - 17.500
  • Femmannaband i 5 timmar: 20.000 - 26.500
  Varaktighet
  Nu har du fått lite exempel så att du förstår hur varaktighet påverkar priset. Det är alltså viktigt att ha detta i åtanke innan du bokar. Naturligtvis beror det också på vilken sorts musik du bokar, och härnedan ger vi dig lite förslag som du kan överväga.
  • Om du hyr en DJ som ska få upp alla gästerna från stolarna, så ska DJ:n helst börja spela när gästerna verkligen börjar värma upp på dansgolvet, och inte sluta spela förrän den sista gästen har slutat dansa. Ett populärt val är 5 timmar, t.ex. från 22.00 till 03.00.
  • Om du hyr ett band som ska sparka igång festen, så bör de gärna börja spela innan gästerna har blivit för fulla. Dina gäster kommer att uppskatta om du har bokat ett riktigt häftigt band. Ett klassiskt val här är 3 timmar, t.ex. från 20.00 till 23.00.
  • Om du hyr en pianist att spela under middagen, så är varaktigheten vanligtvis lite längre eftersom den bör sträcka sig över hela måltiden. Det beror naturligtvis på ditt evenemang, men ett bra val här kan vara 6 timmar, t.ex. från 15.00 till 21.00.
  • Om du hyr en musiker som ett inslag under kvällen bör det vara under en kortare tid. Allas uppmärksamhet kommer att vara riktad på musikern, så det ska inte vara för länge. En 15-30 minuters period är det mest gångbara.

Hitta musik till festen