Julen står för dörren

Just nu kanske julen känns som väldigt långt borta för vissa, medan andra har börjat längta till julhelgen redan efter sommarsemestern. Nedräkningen kan börja nu tycker vi, och med lite smart planering har du snart en ny härlig långledighet att se fram emot.

Det är mycket som ska göras när julen står för dörren. Klappar, mat och gran ska köpas, det ska städas, göras julpyssel, julbak, umgås med släkten, läggas in sill, griljeras skinka, glöggminglas och springas på julfester. Undvik panik och sista minuten stress genom att se över vad du kan börja med redan nu.

Planera smart

Försök att se julen som en tid för att umgås med nära och kära istället för att lägga all tid och energi på konsumtion. Om du inte kan hålla dig från julhandeln gäller det att tänka smart. Planera i god tid vad du ska handla och jämför priser via olika jämförelsesajter.

Håll ekonomin i styr genom att göra upp en budget. Tänk efter vilka utgifter du brukar ha och sätt en rimlig gräns för vad julklappar, mat, transporter får kosta. Håll koll på din budget genom att regelbundet stämma av.

Julklappar

Något som aldrig är för tidigt att gå igenom är din julklappslista. Ofta vet man långt i förväg vad de närmaste önskar sig, och vad man vill ge bort. Skriv ner, och handla lite i taget. Om du redan bestämt dig innan vad du ska köpa, så slipper du att förköpa dig och köpa onödigt dyra klappar. Det är bättre att sitta hemma, njuta av en kopp varm glögg (som du får receptet till lite längre ner på sidan) och i lugn och ro planera dina köp. Alternativt att du beställer online.

Julpynt

Rensa förråd i god tid och hitta allt gömt och glömt julpynt. Varje år köper vi på oss alldeles för mycket juldekorationer, ibland exakt samma som vi har liggande någonstans från förra året. Hur många tomtar, snögubbar, änglar och ljusstakar behöver man egentligen? Sätt på lite julmusik, häll upp lite glögg och gå igenom lådorna redan nu.

Musik

Musik är det som får oss i god julstämning inför julhelgen. Skapa den perfekta julatmosfären med jullåtar och julklassiker från Mariah Carey, Wham, Zara Larsson, Carola, Peter Jöback och m fl. Låt dig inspireras av våra artister och deras spellistor här på 123festmusik, och boka levande musik till ditt julevent.

Julmusik varierar från nostalgiska, sentimentala sånger till glada hoppfulla. Det finns julsånger för alla känslor, för alla sorters tro och otro. Julmusik är en fin tradition, och i år ska vi som vanligt öppna de nya julsångerna och se hur de står sig mot forna tiders underverk. Det är en härlig tid.

Glögg

Så var det dags för glögg, denna läckra, varma, kryddade vindrycken som serveras med mandel och russin och gärna ska åtnjutas med pepparkakor och lussekatter. Glöggdrickandet är ett stående inslag i den svenska jultraditionen från första advent till tjugondedag Knut. Vi svenskar älskar glögg, undersökningar visar att vi dricker 5 miljoner liter glögg varje jul. Ja du läste rätt, 5 miljoner liter. Man kan väl anta att försäljningen av mandel och russin också skjuter i höjden då.

Här följer 2 recept på smarrig glögg. Den ena är en mycket smaklig, snabb och enkel ''Glögg över natten'', (receptet är till 1 flaska), och den andra är en utsökt, lite mer tidskrävande hembrygd glögg (receptet är till 8-10 flaskor) som garanterat gör succé.

Glögg över natten

 • 2 tsk kardemummakärnor
 • 1 kanelstång
 • 1 msk kryddnejlikor
 • 1 vaniljstång
 • 2 cm ingefära, färsk
 • 1 bit pomeransskal
 • 1 dl vodka
 • 1 flaska rött vin
 • 2 dl strösocker

Så här:

Krossa kardemummakärnorna, kanel, nejlikor, riven ingefära, pomeransskal och skårad vaniljstång. Lägg i en burk och häll över vodka. Låt stå över natten i rumstemperatur. Sila genom kaffefilter. Häll rödvin i en kastrull, tillsätt strösocker, värm så att sockret löses utan att koka. Tillsätt spritextraktet. Färdig att dricka.

Hembrygd glögg

 • 5 liter svagdricka
 • 5 potatisar, råa
 • 1 paket jäst (50 g)
 • 1 påse nejlikor (11 g)
 • 1 påse kardemummakärnor (20 g)
 • 5 cm färsk ingefära
 • 1 kanelstång
 • 500 g russin
 • 2,5 kg socker

Så här:

Skiva tvättat potatis med skal och lägg i en hink (minst 10 liter). Smula ner jäst, tillsätt nejlikor, kardemumma, riven ingefära, kanelstång, russin och socker.
Slå på en del av svagdrickan och rör tills sockret löser sig och täck ordentligt med plastfolie. Picka några små hål i plasten och låt glöggen stå i rumstemperatur i minst tre-fem veckor. Sila, tappa upp glöggen på flaskor och sen är den färdig att njutas!

Njut av er glögg medan ni i lugn och ro förbereder och planerar för en fridfull jul.

glögg

Boka levande musik till ditt event

Använd dig av vår Gratis och ICKE-bindande match service
Börja här