Kräftor, nubbe och levande musik

Kräftskivan i den form vi idag känner den, bildades under 1900-talets första decennier. Själva ordet kräftskiva började användas först under 1930-talet. Förmodligen har festen sitt ursprung i borgerliga "kräftsupar" under 1800-talet.

Idag är kräftskivan en av de fester som som förknippas med svensk identitet och svenskhet - helst bör man ha svenska kräftor, svensk snaps, dill och västerbottenost .

Kräftskivan är ett utmärkt exempel hur vi svenska anammar nya ritualer och snabbt uppfattar dem som traditionellt svenska – ritualer som på gott och ont blir del av svensk identitet.

Kräftskiva, gott folk, är alltså inte en svensk tradition från början. Kräftätandet i Sverige skedde via impulser från kontinenten under främst 1600-talet. Liksom många andra festseder togs det upp av de högre stånden. Första gången kräftor nämns i svensk gastronomi är dock i ett brev från Erik XIV till fogden på Nyköpingshus daterat 1562, där kungen befaller att man ska skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Vi vet också att kung Erik odlade kräftor i de vattenfyllda vallgravarna runt Kalmar slott.

Även om det finns indikationer på att man åt kräftor redan under stenåldern fick seden att äta kräftor i Sverige ordentligt fäste först under senmedeltiden. Men på den tiden åt man inte kräftor som idag, utan som huvudingrediens i olika sorters färser och stuvningar. Först under 1800-talet blev det vanligare att äta kräftor som vi gör idag, men de serverades fortfarande rykande varma. Sen blev det kalla kräftor i spad, och det är så kräftan får sitt folkliga uppsving.

Den första onsdagen i augusti varje år markerade tidigare starten för kräftfisket i svenska insjöar. Först då var det tillåtet att fiska och sälja svenska kräftor, en förordning som gällde fram till 1994 då förbudet mot kräftfiske helt togs bort. Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär i Sverige är det många som håller hårt på den tidigare traditionen och augusti är och förblir kräftmånaden nummer ett. Så från början av augusti och en bit in i september duggar kräftskivorna tätt.

Som sig bör har det alltid varit levande musik på kräftskivor. En solomusiker eller trubadur som kan höja stämningen med roliga sånger och snapsvisor under middagen är det perfekta valet till sommarens största högtid. Ska det snapsas så ska det sjungas. Eller varför inte en duo eller trio som kan spela upp till dans med alla favoritlåtarna?

Kräftskivan är sommarens efterrätt – kvällarna blir mörkare och sommaren lider mot sitt slut. Gör det mysigt och bjud in till kalas.

Hitta musik till kräftskivan