När musik gör skillnad

Även om musikinstrument i sig själva inte har något kön, så tenderar vi att tilldela dem könsstereotyper. Kanske har du själv upplevt att du som pojke blev avskräckt från att välja flöjt i lågstadiet, med motiveringen att det var ett flickinstrument. Som flicka var trombon kanske inte ens att tänka på.

Dessa könsstereotyper är en ovana som är så kulturellt inrotad sedan många århundraden tillbaka, vilket har resulterat i en total avsaknad av balans för många instrument på professionell nivå. Statistiken är häpnadsväckande och visar att mer än 90% av harpister i symfoniorkestrar är kvinnor, och en lika stor procentandel av slagverkare och trumpetare är män.

Även icke-musiker har ett traditionellt tänk om maskulina och feminina instrument, och fördomar om vem som bör spela vad. Studier visar att vi upplever musiker som spelar ’’feminina instrument’’ mer omtänksamma, varma och känsliga, men mindre dominerande och ledarskapsbenägna än musiker som spelar ’’maskulina instrument.” Medan både manliga och kvinnliga musiker av "maskulina" instrument bedöms på liknande sätt, anses män som spelar "kvinnliga" instrument i hög grad vara mindre dominerande.

Dessa fördomar är ett kulturellt arv, och att se tillbaka på hur man sett på musik, genus och instrument genom tiderna ger en glimt av roten till dessa idéer.

Socialt och kulturellt kopplade skillnader mellan könen har utvecklats under århundradena. En kvinna skulle vara självuppoffrande, undergiven, graciös, etc. och denna föreställning tog sig naturligtvis in i musiken också, och dikterade vad kvinnor kunde och inte kunde spela. Instrument som krävde mer aktiva rörelser från hela kroppen och lite ’’förvridna’’ rörelser med ansiktet, ansågs vara opassande. "Kvinnor kan omöjligen spela mässingsinstrument och se vackra ut", skrev kompositören Gustave Kerker 1904, "och varför skulle de förstöra deras snygga utseende?"

Grekerna hade däremot, som man kan se i forntida grekisk konst, lite omvända föreställningar om maskulint och feminint. P.g.a. den grekiska mytologin hade de andra könsstereotyper med lite mer moderna standarder. Kvinnor avbildades spela en dubbelrörspipa kallad auolos, förknippad med de kvinnliga anhängarna av rusets och vinets gud Bacchus, och män visades ofta med harpa eller lyra som ansågs som manliga instrument eftersom lyran var guden Apollons instrument. Apollon var ljusets och konsternas gud.

Bland de mer "acceptabla" instrumenten för kvinnor var klaviatur som piano och cembalo. Orgeln, förklarade Christine Ammer i Unsung: A History of Women in American Music, var utesluten eftersom "pedalerna krävde en otymplig hållning’’. Harpan var perfekt för kvinnor eftersom ingen onödig rörelse som kan förfula en kvinna är inkluderad. En kvinna som spelar harpa ansågs vara mjuk och behagfull i sina rörelser och var därför ett exempel på kvinnlig ljuvlighet och skönhet.

Sociala normer bestämde även männens val av instrument. "Att förstöra ett snyggt utseende" var inget problem, och instrument som trumpet, horn och trummor hade länge förknippats med det maskulina. Trumpeter kom från en lång militär tradition, och hornet var nära förknippat med jakten - två aktiviteter som traditionellt uteslöt kvinnor. När det gällde slagverk ansågs det vara onaturligt för en kvinna att slå något med sådan kraft, men helt okej för en man.

Även om vi idag har kommit långt kulturellt och kan skratta åt vissa av dessa förlegade stereotyper så finns fördomarna kvar. Många barn väljer fortfarande instrument baserade på könsroller som de tyvärr ofta lär sig av sina föräldrar. Vanliga exempel på detta är att ett instrument är en förlängning av rösten, och därför ska pojkar välja ett instrument med djupare ljud som låter högt. Flickor ska inte välja för tunga instrument eftersom de inte är tillräckligt starka för att lyfta en tumba.

Vi måste ändra på dessa förlegade könsroller och vi ska börja hemma och i klassrummen genom att uppmuntra barn att välja och prova på olika sorts instrument. Varför inte uppmuntra dem att prova på ett instrument som inte är typiskt för deras kön? Motivera och inspirera barn att välja de instrument de vill spela, oavsett vad andra tycker. Alla instrument är könsneutrala och coola.

Hitta livemusik till ditt event