Sankta Lucia

Nu nalkas en av de mest magiska högtiderna vi har i Sverige. Lucia, med ljus i håret, kommer med sina tärnor, stjärngossar och pepparkaksgubbar och lyser upp i mörkret. Den 13 december lussar Luciatåg överallt på Sveriges gator och torg och stämmorna ekar mellan husväggarna.

Namnet Lucia kommer från latinets lux, vilket betyder ljus.

Oftast är lucian en flicka, men pojkar har också uppträtt som lucia trots att det väckt protester bland traditionalister. Faktum är att redan på 1800-talet kunde män bli lucior. Förklaringen var att luciatraditionen först fick fäste vid universiteten, och på dessa fanns inga kvinnliga studenter vid den tiden.

"Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt gläns av din fägring". ’’Natten går tunga fjät runt gård och stuva’’.

Va? Fjät?
Fjät är ett fornsvenskt ord som betyder steg eller fotspår. Det är släkt med fot. Och ända in på slutet av 1800-talet kunde svenskar till exempel prata om att ”gå i någons fjät” utan att det lät konstigt. Lite snobbigt kanske, eftersom det då mest användes i fackspråk och i texter med högre stil, men inte obegripligt.

Stuva betyder stuga.

Vi har alla sjungit de där sångerna. En extra tidig morgon i skolan, på arbetsplatsen eller på dagis med våra barn.

Sankta Lucia! Varför firar man Lucia i Sverige?
Luciafirandet har sin bakgrund i folktro och historiska fakta. Lucia kommer med ljus när det är som mörkast och ska påminna oss om hoppet. Sankta Lucia är ett helgon med ursprung från Sicilien och inom kristendomen har man firat helgonet vid årets mörkaste dag sedan medeltiden. 13 december var speciell långt innan luciatåget blev tradition. Lucianatten räknades som årets längsta natt och enligt folktron var den farlig, då övernaturliga makter var i rörelse. Folk höll sig vakna för att stoppa de onda krafterna som kunde komma under den mörka natten, och för att inte somna åt man mat – som den moderna lussevakan. Från medeltiden finns uppgifter om firandet av julfastans ingång. På lucianatten slaktades julgrisen och det festades natten lång.

Lussevakan är en uppskattad tradition i Sverige som innebär att man den 12 december skall hålla sig vaken över natten mot Luciadagen. Vem har inte festat hela natten och sen gått direkt till skolan och sovit över sina bänkar? Blivit väckta av att det ringer ut och det är dags att gå till matsalen och dricka glögg och äta lussekatt.

Med glögg, pepparkakor och lussekatter låter vi Lucia förbereda oss inför julen – kan det bli mer magiskt ?

Hitta livemusik till julfest