123Festmusik har träffat en av våra mest omtyckta artister

Peter Auki har varit med oss från allra första början, då 123festmusik kom igång på allvar i Sverige. Han är en av våra mest bokade artister, vilket hans många recensioner, alla 5-stjärniga, skvallrar om. Peter tackade ja till vad som var tänkt som en online intervju med frågor, men han var så skön och avslappnad och hade sånt flow i sina minnen, så det blev mer av en berättelse istället. Håll till godo!

Berätta lite om din resa inom nöjesbranschen

- "Jag började spela när jag var i tonåren. På den tiden bodde jag i Trollhättan, och jag och en kompis sjöng och spelade gitarr på krogar och pizzerior. Man fick några pilsner och en femhundring typ’’. Peter skrattar högt och hjärtligt och minns sitt vilda ungdomsliv. ‘’Vi tåg - och båtluffade runt, bl.a. på de grekiska öarna, och sjöng och spelade för vårt uppehälle. Därifrån flög vi direkt till Roskildefestivalen."

I 20-årsåldern började jag på musikteaterlinjen på Wendelsberg i Göteborg, och sen gick jag 3 år på – här ler han med glimten i ögat – balettakademins musikallinje. Jag fick jobb direkt efter det på Göteborgsoperan, och därefter följde några år med mycket jobb med musikaler på olika teatrar i Sverige, Stadsteatern i Stockholm, Cirkus, Vasateatern och Lisebergsteatern är några av dem"

Det verkar inte finnas något tvivel alls om att Peter alltid varit som klippt och skuren för underhållningsbranschen – showvärd-trubadur på Vings partyhotell i Grekland, flashiga shower med tjo och tjim på nästan alla nordiska båtar, Wallmans shower, ja listan på jobb han har haft är lång och då har han säkert glömt en del. Jag tänkte fråga honom vad han hade jobbat med om han inte jobbat som underhållare men jag vet vad han hade svarat. Underhållare.

Peter fortsätter att berätta.

- "Under dessa åren hade jag satt mitt spelande på paus men kände att det var dags att ta upp det igen efter några år.

Det var roligt med musikaler och olika shower men jag upplevde det som att jag var fast i ett fack där allt skulle vara på ett visst sätt. Jag ville vara fri och kunna utveckla mina egna grejer och göra vad jag ville, och så blev det. Jag har nu jobbat med egna projekt under många år och har med tiden plockat upp vad jag tycker funkar med publiken. Mitt eget arbete förädlades och jag skapade något som kan liknas en standup-aktig, freestyle dinnershow med mycket spontana inlägg, och det bygger på interaktion med publiken inflätat med sång och musik. Jag använder mig ofta av lite av samma princip som i det klassiska upplägget på Wallmans dinnershow - lounge med instick mellan maträtterna som t.ex. softa låtar ala lounge innan middagen, och då har man riggat upp ljud och ljus i festlokalen innan allt startar. Därefter lite instick där jag brukar röra om lite och snacka och ta publiken på pulsen, varvat med allsång och interaktiva inslag, som efter middagen blir mer party livemusik som man kan både sjunga och dansa med till, och ofta avslutar jag sen kvällen som DJ."

Peter gör en paus som om han just kom att tänka på något, och fortsätter.

- "Det blir faktiskt lite konstigt, när man har pausat i nästan ett år nu. Från att ha varit fullbokad och säker på att 2020 skulle bli mitt bästa år så blev det istället ett pandemiår och mitt absolut sämsta år. Restriktionerna har ställt till det rejält. Hela sommaren och hösten var inbokad med alla sorts fester, Afterski i fjällen och många bröllop. Så blev det avbokningar och ombokningar och åter avbokningar eller ombokningar, som blev avbokade, eller ombokade igen"

Vi skrattar trots att det inte är något att skratta åt. "Så har det hållt på i mer än ett år" säger han. Det har varit mer eller mindre näringsförbud, strö-gig med 8 personer är ju inget att tala om"

Vi pratar lite om Corona situationen i världen och hur vi ser på både det ena och det andra, och jag får intrycket av att Peter är intelligent och påläst, och det säger jag till honom. "Ja", svarar han, "som showman jobbar man kanske 120 dagar om året, vilket gör att man har möjlighet att göra andra saker. Som att tänka och göra research om olika saker".

Smart tänker jag.

Jag undrar hur han ser på den närmaste framtiden vad gäller fester och bokningar.

- "Jag är försiktigt optimistisk" säger han. "Restriktionerna ändras hela tiden och vi väntar spänt på när och hur och vad som kommer att vara tillåtet. Förfrågningar börjar komma igång, både för fester i år, och naturligtvis till nästa år. Nu när restriktionerna om antalet ändrats till 50 personer så kommer många vars fester blivit inställda att vilja ha sina fester så fort som möjligt. Även vissa bröllopspar kommer att skära ner på sina gäster till 50 g’ster om det är möjligt, men många kommer nog att planera sina bröllop till nästa sommar då fler gäster kommer att vara tillåtet. Jag har fått tre nybokningar på bröllop i juni som ser ut att bli av och även fler bokningar senare i sommar. Så det känns hoppfullt, men jag har även ett bröllop i juni som jag fick besked om igår att det skjuts upp till oktober på grund av att brudparet inte vill skära ned på sitt gästantal. Jag hoppas att restriktionerna släpps helt framöver så att de får sitt bröllop precis som de vill ha det", säger Peter.

- "DET KAN BARA BLI BÄTTRE OM MAN SÄGER SÅ"

Nu passar jag på att ställa en av frågorna jag har planerat inför intervjun, och det är den där om vad som är det värsta som kan hända under en spelning.

- "Tekniskt strul", svarar Peter utan tvekan.

Tekniska fadäser är inget han vill ha så därför är han alltid beredd och har allting planerat. "Jag vill ha ordentlig koll på mina grejer", säger han, "och jag gör hellre  extra jobb och tar med mig min egen teknik för att inget ska gå fel".

Var finns den gladaste respektive suraste publiken i Sverige? undrar jag.

- "Får man igång några stycken så brukar de flesta hänga på och då brukar det bli bra nästan överallt"

Vilka fester föredrar du?

Bröllop är roligt och speciellt. Once in a lifetime för de flesta och en ära att få vara med på deras stora dag"

Hur går det då till när du har fått ett bröllopsgig?

- "Jag börjar med att ta reda på bröllopsparets tankar och ambitioner och hur de vill ha det på sin stora dag. Jag är nyfiken och vill veta alla deras tankar och önskemål. Mitt mål är att ge dem vad de drömmer om, ja t.o.m. att överträffa det. Glada och nöjda kunder är vad jag strävar efter för då är jag glad och nöjd. Jag har lätt för sociala interaktioner, att få människor att må bra, skratta och vara glada. Jag tycker om att skämta med glimten i ögat för att få människor att känna sig bekväma.

Dagen för spelningen går jag upp och riggar tidigt. Är det ett bröllop i t.ex. Värmland lastar jag min teknik i bilen och kör ett par timmar. Riggar upp i festlokalen och gör soundcheck. Tar mig vidare till - om det är kyrkan eller vigselplatsen där jag ska sjunga, och tillbaka till festlokalen. Jag vill ha full kontroll"

Vi börjar närma oss slutet på ett härligt samtal där Peter har bjudit så mycket på sig själv att jag faktiskt glömt bort att jag jobbar. Jag frågar honom om han har något råd till 123festmusiks kunder innan vi avslutar och han svarar snabbt:

- "VAR GÄRNA TYDLIGA OCH DETALJERADE MED VAD NI VILL HA så är det lättare att tillmötesgå era önskemål och tankar och hitta de lösningarna som passar på bästa sätt för att er speciella dag ska bli precis som ni vill ha den."

Peter, jag har ett gott råd till dig. Nästa gång du har ett gig i Stockholm, stanna över natten på hotellrummet som du har bokat istället för att köra hela vägen tillbaka till Göteborg nonstop mitt i natten bara för att du känner dig taggad och upprymd efter en lyckad fest.

Besök artistens profil här